Ordförandebrev september 2021

Ordförandebrev september 2021

Så är vi en bit in i september och det borde väl vara höst men visst är det glädjande att sommarvädret fortfarande är med oss. Går ju inte att komma ifrån att golf spelas med fördel i bra väder (vilket innebär solsken och värme för att vara extra tydlig)!

Handlingsplan av aktiviteter - Vision 50/50

Den här månaden har jag tänkt att beröra några av dom frågor som varit uppe för diskussion de två senaste årsmötena för att redovisa hur vi har resonerat i Styrelsen och vad status är på frågorna. Innan jag går in på dessa vill jag dock meddela att Rond 1 av vårt jämställdhetsprojekt (Vision 50/50) nu är avslutad. Under sommaren har ett stort antal engagerade medlemmar haft i uppgift att notera företeelser på klubben som på något vis inte är förenliga med jämställdhet. Observationerna har sedan skickats till Amanda Werner som sammanställt en lång lista över punkter som vi kan jobba med. Går inte att säga annat än att många i gruppen har fått upp ögonen för att vi har en hel del att jobba med när det kommer till jämställdhetsfrågor.

I nästa steg (Rond 2) går vi igenom listan och sätter ihop en handlingsplan med aktiviteter som, när vi genomfört dem, skall göra oss som klubb mer attraktiv för alla. Rent konkret har vi bland annat diskuterat vad det skulle innebära för oss att börja med hektometersystemet (som också diskuterats på tidigare årsmöte) samt hur vi skall göra tävlingsprogrammet nästa år så inkluderande som möjligt för alla medlemmar.

Klubbhuset

En fråga som vi berörde på årsmötet i våras är hur vi skall göra med klubbhuset. Av de alternativ vi presenterade så har de flesta medlemmar som hört av sig förespråkat alternativet bygga till och bygga om. Vi har därför varit i kontakt med Liljewall arkitekter som har tagit fram en spännande skiss över hur det kan komma att se ut. För närvarande jobbar man på att visualisera skissen digitalt så att vi även kan dela den med er medlemmar men i stora drag siktar vi på fler och fräckare medlemsytor, nya och fräscha omklädningsrum (som är lika stora för damer och herrar) och en reception som kombineras med golfshopen i huvudbyggnaden. Vi inväntar dock en grov kostnadskalkyl innan vi från Styrelsen kan bestämma vilket förslag vi vill presentera.

Medlemslån

En annan fråga som var uppe på årsmötet i höstas var hur vi skall hantera den risk vi har i att medlemslånen är på en hög nivå. Om något skulle inträffa som gör att många samtidigt vill lämna klubben löper vi en risk att inte ha likviditet nog att betala tillbaka lånen enligt avtal, vilket i värsta fall skulle kunna leda till rekonstruktion varvid medlemslånen normalt skrivs ned till ett mycket lågt värde (jag vill vara tydlig med att just nu är risken så liten att den knappt finns!). Styrelsen planerar därför att föreslå en modell där nya medlemmar betalar inträdesavgift istället för medlemslån (med övergångsregel för alla medlemmar yngre än 31 år som kan välja att betala in lån i förtid). Nivån på inträdesavgift kommer att vara i samma nivå som medlemslånen vilket gör att vår likviditet hålls intakt. I takt med vår medlemsomsättning kommer sedan vår medlemslåneskuld att istället bli eget kapital vilket är bra på alla sätt.

Dressning av banan

Kvaliteten på våra banor är på en fortsatt hög nivå och som jag tidigare rapporterat har vi nu börjat rekrytera fler heltidsanställda för att på ett hållbart sätt kunna upprätthålla en god kvalitet på hela anläggningen. Vi har också valt att investera i en dressare som kommer att effektivisera det sanddressningsarbete vi kommer att hålla på med många, många år framåt i tiden. Greenerna har ju alltid dressats men nu skall vi även skall sanddressa fairways varje år för att även här kunna hålla en god kvalitet under en längre del av säsongen. Ni har säkert noterat att detta arbete redan påbörjats.

Dammbygge

Ett annat projekt som syftar till att ha en hållbar hög kvalitet är att säkra vår tillgång till vatten. Vi har därför börjat undersöka möjligheten att bygga en damm i närheten av 5:e hålet på Nya Banan. Om vi kan ro detta i land är ju också tanken att på litet längre sikt kunna satsa på mer fairwaybevattning vilket vi har ett stort behov av, givet att vi får allt längre perioder av torka.

Differentierad medlemsavgift

En annan fråga som varit uppe är om vi skall ha differentiering av medlemsavgifter beroende på hur mycket man spelar. Styrelsens uppfattning är att vi inte vill gå vidare med detta. Vi anser att fördelen med att vara med i en medlemsägd förening är att du har fri tillgång till banan och inte skall behöva räkna antalet ronder för att se vad som ryms inom din avgift. Är ju också på det viset att möjligheten till att spela förändras under livet och många som spelat litet under en period (exempelvis småbarnsår) spelar mer senare i livet.

Tydligare information

Det vi också blivit varse är att den process vi har för att ta emot anmälningar från medlemmar om olika typer av förseelser inte är tydlig. Det framgår inte på vår hemsida vart man skall vända sig och vi själva har heller inte en tydlig process för hur vi hanterar anmälningar (om exempelvis regelbrott). Detta har tråkigt nog lett till att en av våra duktiga juniorer kan ha blivit orättvist anklagad för att ha brutit mot golfreglerna vilket naturligtvis inte var meningen. Detta ber jag om ursäkt för! Vi kommer inom kort att tydliggöra processen på vår hemsida.

Idrottsliga bedrifter

Som vanligt vill jag avsluta med att kommentera våra idrottsliga bedrifter. Först av allt grattis till Emma Larsson och Gustav Andersson som tog hem sina respektive stora KM andra helgen i augusti. Samtidigt som KM, spelades omgång 2 av JSM nere i Ringenäs där våra duktiga juniorer i Team KbGK efter ett rafflande särspel tog sig vidare till omgång 3 där de 16 bästa klubbarna skulle göra upp om SM-titeln på Abbekås GK. Väl på Abbekås gjorde laget även där en mycket fin insats men fick, efter särspel, ge sig mot Gävle i kvartsfinal. Att placera sig topp-8 i Sverige, när det kommer till juniorlag, är något som vi ska vara grymt stolta över!

Även Riksfinalen av TeenCup har spelats sedan sist och denna final gick av stapeln sista helgen i augusti på Trummenäs GK i Blekinge. Kungsbacka representerades av fyra flickor som tagit sig vidare och den som nådde bäst placering var Alexandra Berglund som slutade på en 4:e plats i F16. Våra övriga representanter var Stella Gustafsson (10:a - F13), Sofia Sundqvist (6:a - F14) och Lisa Palmgren (12:a - F15). Naturligtvis skall vi vara stolta över att återigen ha så många spelare i Riksfinalen av TeenCup. Även här sticker Kungsbacka GK ut jämfört med andra klubbar!

Höstgolf

Visst finns det väl ändå en viss charm i att hösten kommer med friskare luft och fantastiska färger i naturen (jag menar på golfbanan). Själv tycker jag att höstrundorna är fantastiska och det är ju nu man så smått kan ge upp ännu ett år med fortsatta handicaphöjningar och börja jobba om svingen inför nästa säsong. För det är ju då det skall vända neråt igen!

Ha det så bra!
/Måns