Ordförandebrev

 

Ordförandebrev augusti 2021

Känns som det inte var så länge sedan jag skrev till er sist men det går fort när man har roligt och väldigt mycket har ju ändå hänt sedan sist så det ni nu har framför er är alltså augusti månads ordförandebrev.

Beröm från eliten

Till att börja med måste jag ju bara berömma alla som engagerat sig i elittävlingen Göteborg Open (MoreGolf Mastercard Tour) som avgjordes hos oss vecka 30. Vilket jobb ni har gjort! Jag känner en enorm stolthet över det engagemang vi visat upp och över vår bana (och banpersonal) som har fått så mycket beröm, från så många håll (Perfekt, Fläckfri, Helt suverän, är några superlativ jag hört). Jag är även stolt över att flera av våra hemmaspelare nådde framskjutna placeringar. Svante Palmgren nådde längst med en 15:e plats (-2) medan Alfons Bondesson och Calle Hagström var strax efter på en 30:e respektive 45:e plats. Tävlingen vanns av Jonathan Ågren från Kristianstad GK (-10). En parentes i sammanhanget är att er ordförande sista dagen gick med ledarbollen och, på uppdrag av SGF, agerade expertkommentator i Klubb-TV (hoppas någon kollade!).

Nya Banan & Gamla Banan

När vi ändå är inne på tävlingar har ju även Kungsbackaveckan avverkats i fortsatt sommarväder. Som vanligt var ju de flesta tävlingarna fulltecknade och stämningen hög både på Gamla och Nya Banan. Jag förstår att många tycker det var konstigt att vi fördelade två tävlingar på Nya Banan då vi ju traditionellt kört alla veckans tävlingar på Gamla. Den största anledningen till att vi gjorde så var ju att vi inte vill stänga Gamla Banan för alla de som inte tävlar (80% av alla golfare utifrån ett Sverigesnitt) i nästan 2 veckor som det hade blivit då Göteborg Open gick veckan innan. För egen del tyckte jag det var väldigt roligt att tävla på Nya Banan som var i det bästa skick jag någonsin sett den. Banans layout ställer ju helt andra krav på strategi jämfört med Gamla Banan vilket gav en ny upplevelse.

Engagemang i klubben

En annan fråga jag fått är vilken ersättning man får om man jobbar ideellt som golfvärd eller tävlingsledare. Svaret på detta är att vi bjuder på den förtäring som krävs för att man skall orka igenom dagen (normalt lunch och fika). Det är ungefär här gränsen går för att det inte skall bli skattemässiga konsekvenser både för klubben och för den som engagerar sig. Skulle vi dela ut ersättning som motsvarar större värde (exempelvis i form av greenfeecheckar) så är detta skattemässigt att betrakta som lön. Mitt eget engagemang bygger på viljan att utveckla Kungsbacka GK, den klubb som är vår och som vi älskar att spendera tid på. Jag hoppas och tror att många känner som jag och även fortsättningsvis vill engagera sig i klubben av samma anledning.

Greenfee-kontroller

I detta brev vill jag också lyfta fram Dag Gustavsson som på eget initiativ tagit på sig den kanske inte så tacksamma rollen att organisera och genomföra greenfeekontroller. På våra tre banor stöter han på spelare som inte gjort rätt för sig men som, tack vare Dag, får en möjlighet att göra det. Naturligtvis är det provocerande att det finns golfare som tar sig rätten att spela utan att erlägga greenfee samt att vi tappar vi intäkter när detta händer. Om fler vill hjälpa Dag i arbetet vore det förstås förnämligt!

Miljöarbetet på klubben

Vill också passa på att tacka Miljökommitténs avgående ordförande, Elsa Rosenblad, för ett fantastiskt bra arbete under många år. Under juli erhåll vi vår tredje miljöcertifiering, denna gång från organisationen ”GEO Foundation” (tidigare har vi fått utmärkelser från GGF och SGF). Vi hälsar också Miljökommitténs nya ordförande, Mats Björkin, välkommen i rollen.

Bunker-etikett

En annan sak som ofta kommer upp är disciplinen vad gäller krattande av bunkrar. Både du och jag vet att man skall kratta bunkern efter sig ordentligt så att inga spår kvarstår. Därefter lägger vi krattan på tvären jämfört med spelriktningen då skaftet är gjort så att bollen kan rulla under själva krattan. Bli nu inte bestört, men det finns spelare som inte gör som du och jag! Hjälp gärna till (på ett vänligt sätt) om ni ser någon som inte ser ut att veta hur man skall göra.

Juniorframgångar 

Precis som förra gången vill jag också med stolthet berätta om nya juniorframgångar för Kungsbacka GK. För ett par veckor sedan veckan vann Alfons Bondesson Delsjö Junior Open på -5 efter 54 hål. Svante Palmgren kom på delad andraplats med -3. I tisdags var det också Regionkval för TeenCup på vår hemmabana och klubben fick med hela fyra tjejer till Riksfinalen som går av stapeln på Trummenäs GK i Blekinge sista helgen i augusti. Vi önskar dem stort lycka till!

Följande tog sig till Riksfinal:
F16 – Alexandra Berglund
F15 – Lisa Palmgren
F14 – Sofia Sundquist
F13 – Stella Gustavsson

Utnyttja nu dom sista sommarveckorna till att spela mycket golf så återkommer jag med nytt Ordförandebrev i september!

/Måns